Svédország
Üdvözlés

Üdvözöllek a sweden-land.gportal.hu-n!

Az oldal Skandinávia egyik meseszép országával, Svédországgal foglalkozik ! Itt mindent megtalálsz az országgal kapcsolatosan. Böngészd végig az oldalt, és ha van valami kérdésed, vagy véleményed, esteleg voltál már Svédországban és lenne egy érdekes úti beszámolód, akkor azt nyugodtan írd meg a vendégkönyvbe. :) 

 
Menü

 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Oldal adatok

Szerkesztő: Kriszti

Nyitás: 2016. 01. 29. 

Zárás: Nem tervezem

Téma: Svédország

Host: gportal.hu

Domain: sweden-land.gportal.hu

CSS kódért köszönet: design-world.flaunt.nu

Források: X X X X X X X X X X X X X X X 

 

 
Receptek

 

Előételek:

CÉKLÁS-KAPROS MARINÁLT LAZAc

Hozzávalók: 30 dkg friss lazac, 2 nagyobb friss cékla, 1 nagy csokor friss kapor, 1 citrom, só, bors, kapribogyó

Tálaláshoz: pár szelet feketekenyér, citrom, tejföl 

Elkészítés: A marináláshoz a friss céklát lereszeljük. Egy mélyebb tányér aljában megágyazunk a reszelt céklával, majd ráhelyezzük a friss lazacdarabunkat, végül alaposan beborítjuk a céklával. Fóliával lezárjuk, és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük a lazacot a reszelt céklaágyból, ami ez idő alatt szépen megszínezte. Hideg víz alatt leöblítjük. Friss kaprot aprítunk, elkeverjük citrom reszelt héjával és facsart levével, ízesítjük sóval, borssal, valamint kapribogyót keverünk hozzá. A lazacunkat kb. fél cm vastagon beborítjuk a kapros keverékkel, jól belenyomkodjuk a lazacszeletbe. Néhány órát fogyasztásig így tároljuk a hűtőben. A citrom leve kissé segít megpuhítani a lazachúst. Vékony szeletekre vágva, tejföllel, citromgerezddel feketekenyéren tálaljuk. 

 

PÁCOLT LAZAC (GRAVLAX) WASABIVAL

Hozzávalók: 40 dkg lazac, 5 dkg só, 5dkg + 1 csipet cukor, 1db citrom reszelt héja, 1 db naracs reszelt héja, 4 db narancs kifacsart leve, wasabi (japán tormakrém), 4 evőkanál sajtkrém

Elkészítés: Páclevet készítünk a lazacnak úgy, hogy összekeverjük a sót, az 5 dkg cukrot, a citrom- és a narancshéjat, valamint a narancslevet. Ebben a lében pácoljuk a lazacot 3-5 órán át. Utána kivesszük a halat a pácból, és vékony szeletekre vágjuk. Egy csipet cukrot teszünk a sajtkrémbe, és belekeverjük a wasabit. Rákenjük a masszát a lazacszeletekre, majd feltekerjük azokat. Mutatós tálkákra téve kínáljuk.

 

 

 

 

SVÉDGOMBA SALÁTA

Hozzávalók: 1 kg csiperkegomba, 1 nagy fej hagyma, 3.5 dl passzírozott paradicsompüré, 2 dl muskotály félédes bor, 1 csokor metélőpetrezselyem, 1 babérlevél, 1 friss paradicsom, 1/2 zöldpaprika, só, bors, cukor, bazsalikom, oregánó, olívaolaj

Elkészítés: A gombát megpucoljuk és 1 cm-es darabokra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, és olívaolajon dinszteljük, majd hozzáadjuk a gombát, sózzuk, a centis darabokra vágott paprika és paradicsom társaságában, lassú tűzön kevergetjük, majd mehetnek bele a fűszerek is. Ha a gomba a levét elpárologta, ráöntjük a bort, ezzel tovább főzzük, pároljuk, majd a passzírozott paradicsompürét is belekeverjük. Addig főzzük, míg kellően sűrű nem lesz.

 

 

Főételek:

JANSSON MEGKÍSÉRTÉSE

Hozzávalók 4 személyre: 4 sózott hering, 2 dl tej, 60dkg burgonya, 4 dkg vaj, 4 fej vöröshagyma szeletelve, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tejszín, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés: A heringfiléket reggel hideg vízbe áztatjuk. Kora délután tejbe áztatjuk. A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük. Meghámozzuk, felkarikázzuk. A burgonyából kivajazott tűzálló tálba egy réteget lerakunk. Lecsöpögtetett hallal, hagymakarikákkal beborítjuk, megszórjuk reszelt sajttal. Megismételjük a rétegezést, felülre burgonya kerüljön. Tejszínnel leöntjük, reszelt sajttal, majd zsemlemorzsával megszórjuk. Forró sütőben 25-30 percig sütjük.

 

JÁVORSZARVAS ROLÁD 

Hozzávalók: 8 szelet jávorszarvas comb, 8 szelet húsos bacon, 16 db csemege uborka, 2 dl főzőtejszín, 1 dl olívaolaj, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál lisz, 2-3dl sűrű húslé, só, őrölt zöldbors, őrölt tárkony

Elkészítés: A hússzeleteket alaposan kiklopfoljuk, mindegyikre ráfektetünk 1 szelet szalonnát, mehet rá 2 db uborka is. A szeletekből roládot formázunk, hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük őket. Az olívaolajat a vajjal egy serpenyőben habzásig hevítjük, beletesszük a roládokat. Itt a serpenyőben sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a tárkonnyal is. Folyamatosan forgatva megsütjük őket. Amikor kellően puhák, kivesszük a roládokat egy tálra. A sütő zsiradékba beleöntjük a húslét, a tejszínben csomómentesre keverjük a lisztet, beleöntjük a serpenyőbe, felforraljuk. A mártásba visszahelyezzük a roládokat, pár perc alatt összepároljuk. Tálalásnál 2 roládot adunk egy adagba, megöntözve a mártással, vajon pirított rozmaringos újburgonyát és ribizlibefőttet adunk mellé.

 

RÉNSZARVASRAGU

Hozzávalók: 40 dkg fagyasztott szeletelt rénszarvas, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 1 piros húsú kaliforniai paprika, 3 dl creme fraiche vagy tejföl, só, bors, kakukkfű, borókabogyó, 2 evőkanál vaj 

Elkészítés: A húst fél órával a főzés előtt kivesszük a fagyasztóból. A vajon egyszerre megpirítjuk a kockákra vágott hagymát, a húst és a felszeletelt gombát. Ha a hús elvesztette nyers színét, felöntjük 1 dl vízzel, és 10 percig főzzük. Majd hozzáadjuk a tejfölt és a csíkokra vágott paprikát, a fűszereket, és még további 5 percig főzzük. Rizzsel vagy burgonyával tálaljuk.

 

 

 

 

SVÉD HERING-BURGONYA RAKOTTAS

Hozzávalók 4 személyre: 3 nagy burgonya, 2 vastag sárgarépa, 1 szál póré, 1 nagy fej hagyma, 25 dkg heringfilé, 2 evőkanál + 2 evőkanál + 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2 dlt tejföl

Előkészítés: A római tálat 20 percre hideg vízbe áztatjuk. A burgonyát meghámozzuk, és kb. 3 mm vastag szeletekre vágjuk. Hideg vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. A répát és a pórét megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. A hagymát meghámozzuk, szintén karikákra vágjuk. A halat falatnyi darabokra vagdaljuk.

Elkészítés: Felforrósítunk 2 evőkanál vajat, és megpároljuk benne a hagymakarikákat. A római tálat 2 evőkanál vajjal kikenjük. Belerétegezzük a burgonyát, a répát, a pórét, a párolt hagymát és a halat. A legfelső réteg burgonya legyen. A rétegeket nagyon kevés sóval megszórjuk. A zsemlemorzsát a burgonyára szórjuk, és apró darabokban rávagdossuk a maradék vajat. Végül ráöntjük a tejfölt. A római tálat lezárjuk, betesszük a hideg sütőbe. Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat), és kb. 50-55 percig sütjük a halat.

 

 

SVÉD HÚSGOLYÓK

Hozzávalók: 40 dkg darált marhahús vagy sertéshús, 3/4 dl zsemlemorzsa, 2 dl tej, 1 kávéskanál bazsalikom, 1 kis fej hagyma, só, bors, olaj a sütéshez, áfonyalekvár a tálaláshoz

Elkészítés: A hagymát nagyon vékony szeletekre vágjuk, megdinszteljük, amíg áttetsző lesz. A zsemlemorzsát beáztatjuk a tejbe kb. 10 percre. A zsemlemorzsába keverjük a fűszereket, hozzáöntjük a hagymát, és elkeverjük a hússal. Golyókat formázunk, forró olajban, kisütjük. Barnaszósszal, burgonyapürével és áfonyalekvárral tálaljuk.

 

 

 

 

 

Desszertek:

KARÁCSONYI SVÉD SÜTEMÉNY (PEPPERKAKOR)

Hozzávalók: 55 dkg liszt, 30 dkg margarin, 2 db tojássárgája, 10 dkg porcukor vagy darált barna cukor, 10 dkg méz, 1/2 evőkanál szekfűszeg, 1/2 evőkanál fahéj, 1/2 kiskanál szerecsendió, 1/2 kiskanál gyömbér, 1 kiskanál sütőpor, 4 dkg kakaó 

Elkészítés: A lisztet összekeverjük a kakaóporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal. A többi anyagot hozzáadva határozottan összegyúrjuk. A kész masszát pihentetjük min. 3 órát, de legfeljebb 1 napot. Pihentetés után a tésztát kinyújtjuk 2-3 mm vékonyságúra, majd tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben 180-200 fokon 5-6 percig sütjük. Kihűlés után tálalhatjuk.

 

KLADDKAKA

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 25 dkg cukor, 2 tojás, 4 evőkanál kakaópor (lehetőleg holland), 1 csomag vaníliás cukor 

Elkészítés: A vajat a mikróban felolvasztjuk, majd belekeverjük a lisztet és a 2 tojást. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, végül a kakaóport. A masszát kivajazott tepsibe öntjük, és 175 fokon 15-20 percig sütjük. A lényeg, hogy a belseje még egy picit krémes maradjon. 

 

 

LUCA MACSKÁJA (ADVENTI KELT TÉSZTA SVÉDORSZÁGBÓL)

Hozzávalók: 5 dkg élesztő, 5 dl tej, 10 dkg cukor, 10 dkg margarin, 1 kg liszt, só, sáfrány, 25 dkg kesella (mascarpone vagy túró) mazsola. A tetejére: tojás

Elkészítés: 5 dekagramm élesztőt 5 deciliter meleg, cukros tejben felfuttatunk. Ehhez még 10 deka cukrot és 10 dekagramm olvasztott margarint keverünk, és sóval, sáfránnyal fűszerezzük. Körülbelül 1 kiló liszthez adjuk, és 25 dkg kesellával elkeverjük. Mivel ez a hozzávaló hazánkban kevés helyen kapható, így negyed kiló mascarponét vagy túrót teszünk helyette a tésztába. Langyos helyen mintegy 3/4 óráig kelesztjük, majd ujjnyi vastag, 15-20 cm-es nudlikat sodrunk belőle, amelyeket nyolcas formában feltekerünk. A két kunkor közepébe egy-egy szem mazsolát nyomunk. A tetejüket tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lángon fél óráig sütjük.

 

 

RIBIZLIS-HABOS SÜTEMÉNY

Hozzávalók a tésztához: 5 dkg vaj, 3 db tojássárgája,  2 dl kristálycukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 4 dl liszt, 2 teáskanál sütőpor, 2 evőkanál forralt víz, 1,5 dl tej. 

Hozzávalók a töltelékhez: 3 db tojásfehérje, 3 dl kristálycukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 3 dl tisztított ribizli 

Elkészítés: A tésztához olvaszd fel a vajat. Verd fel a tojássárgáját és a cukrot, add hozzá a vaníliás cukrot. Keverd bele a lisztet, a sütőport, a tejet és a forró vizet, utoljára a vajat is. Öntsd tepsibe, kend szét, és süsd 12-15 percig 200 fokon. Verd fel a tojásfehérjét, keverd bele a cukrot, a vaníliás cukrot és a ribizlit. Kend szét a süteményen, és emeld meg a sütő melegét 250 fokra. Süsd további 5 percig. 

 

 

SCOLEBROD (SVÉD BRIÓS)

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 8 dkg olvasztott vaj, 4 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 egész tojás, 1 darab tojássárgája, 1 teáskanál őrölt kardamon.

A töltelékhez: 3 evőkanál vaníliás krémpor, 2 dl tej (hideg)

A cukormázhoz: 1 evőkanál citromlé, 3 evőkanál porcukor, kókuszreszelék (a forgatáshoz)

Elkészítés: A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk, annyi különbséggel, hogy a kardamomot kis mozsárban porrá őröljük, így keverjük a lisztbe. Letakarva, meleg helyen, 1 óráig kelesztjük. Átgyúrjuk, ismét letakarjuk, és további fél óráig kelesztjük. A tésztát átgyúrjuk, 12 egyenlő részre osztjuk, és gombócokká formáljuk. A gombócokat kissé kilapítjuk, közepükbe kis krátert mélyesztünk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és krémporból készült krémet tesszük a kráterbe. 200 fokra előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük, ez kb. 10-15 perc. A mázhoz egy tálba szitáljuk a porcukrot és a citromlevet. Ezzel bekenjük a kissé kihűlt sütik oldalát, és meghempergetjük őket kókuszreszelékben.

 

 

SEMLA (SVÉD MARCIPÁNOS-TEJSZÍNES TÖLTÖTT BUCI)

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 2 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 7,5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 teáskanál őrölt kardamon, 1 tojás a kenézhez

A töltelékhez: 20 dkg marcipánmassza, 1 dl tej, 5 dl tejszín, 5 dkg porcukor 

Elkészítés: A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a cukrot, a kardamomot, illetve a megolvasztott vajat, a tojást és a lisztet. Összegyúrjuk, és kelni hagyjuk kb. 30 percig. Átgyúrjuk kicsit, 12 bucit formálunk belőle. Hagyjuk még fél óráig kelni, majd tojással megkenjük, és 220 fokos sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve hagyjuk, kihűlni. A töltelékhez a marcipánt feldaraboljuk, és a tejet apránként csurgatjuk hozzá, krémmé összedolgozzuk. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. A kihűlt zsemlék tetejét levágjuk. A belsejükből egy kis tésztát kikanalazzunk és hozzáadjuk a marcipánmasszához. A masszát visszatöltjük a zsemlékbe. A habot a marcipános töltelékhez halmozzuk, majd rátesszük a tetejüket.

 

 

 

 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?