Előételek:
CÉKLÁS-KAPROS MARINÁLT LAZAc
Hozzávalók: 30 dkg friss lazac, 2 nagyobb friss cékla, 1 nagy csokor friss kapor, 1 citrom, só, bors, kapribogyó
Tálaláshoz: pár szelet feketekenyér, citrom, tejföl
Elkészítés: A marináláshoz a friss céklát lereszeljük. Egy mélyebb tányér aljában megágyazunk a reszelt céklával, majd ráhelyezzük a friss lazacdarabunkat, végül alaposan beborítjuk a céklával. Fóliával lezárjuk, és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük a lazacot a reszelt céklaágyból, ami ez idő alatt szépen megszínezte. Hideg víz alatt leöblítjük. Friss kaprot aprítunk, elkeverjük citrom reszelt héjával és facsart levével, ízesítjük sóval, borssal, valamint kapribogyót keverünk hozzá. A lazacunkat kb. fél cm vastagon beborítjuk a kapros keverékkel, jól belenyomkodjuk a lazacszeletbe. Néhány órát fogyasztásig így tároljuk a hűtőben. A citrom leve kissé segít megpuhítani a lazachúst. Vékony szeletekre vágva, tejföllel, citromgerezddel feketekenyéren tálaljuk.
PÁCOLT LAZAC (GRAVLAX) WASABIVAL
Hozzávalók: 40 dkg lazac, 5 dkg só, 5dkg + 1 csipet cukor, 1db citrom reszelt héja, 1 db naracs reszelt héja, 4 db narancs kifacsart leve, wasabi (japán tormakrém), 4 evőkanál sajtkrém
Elkészítés: Páclevet készítünk a lazacnak úgy, hogy összekeverjük a sót, az 5 dkg cukrot, a citrom- és a narancshéjat, valamint a narancslevet. Ebben a lében pácoljuk a lazacot 3-5 órán át. Utána kivesszük a halat a pácból, és vékony szeletekre vágjuk. Egy csipet cukrot teszünk a sajtkrémbe, és belekeverjük a wasabit. Rákenjük a masszát a lazacszeletekre, majd feltekerjük azokat. Mutatós tálkákra téve kínáljuk.
SVÉDGOMBA SALÁTA
Hozzávalók: 1 kg csiperkegomba, 1 nagy fej hagyma, 3.5 dl passzírozott paradicsompüré, 2 dl muskotály félédes bor, 1 csokor metélőpetrezselyem, 1 babérlevél, 1 friss paradicsom, 1/2 zöldpaprika, só, bors, cukor, bazsalikom, oregánó, olívaolaj
Elkészítés: A gombát megpucoljuk és 1 cm-es darabokra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, és olívaolajon dinszteljük, majd hozzáadjuk a gombát, sózzuk, a centis darabokra vágott paprika és paradicsom társaságában, lassú tűzön kevergetjük, majd mehetnek bele a fűszerek is. Ha a gomba a levét elpárologta, ráöntjük a bort, ezzel tovább főzzük, pároljuk, majd a passzírozott paradicsompürét is belekeverjük. Addig főzzük, míg kellően sűrű nem lesz.
Főételek:
JANSSON MEGKÍSÉRTÉSE
Hozzávalók 4 személyre: 4 sózott hering, 2 dl tej, 60dkg burgonya, 4 dkg vaj, 4 fej vöröshagyma szeletelve, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tejszín, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés: A heringfiléket reggel hideg vízbe áztatjuk. Kora délután tejbe áztatjuk. A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük. Meghámozzuk, felkarikázzuk. A burgonyából kivajazott tűzálló tálba egy réteget lerakunk. Lecsöpögtetett hallal, hagymakarikákkal beborítjuk, megszórjuk reszelt sajttal. Megismételjük a rétegezést, felülre burgonya kerüljön. Tejszínnel leöntjük, reszelt sajttal, majd zsemlemorzsával megszórjuk. Forró sütőben 25-30 percig sütjük.
JÁVORSZARVAS ROLÁD
Hozzávalók: 8 szelet jávorszarvas comb, 8 szelet húsos bacon, 16 db csemege uborka, 2 dl főzőtejszín, 1 dl olívaolaj, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál lisz, 2-3dl sűrű húslé, só, őrölt zöldbors, őrölt tárkony
Elkészítés: A hússzeleteket alaposan kiklopfoljuk, mindegyikre ráfektetünk 1 szelet szalonnát, mehet rá 2 db uborka is. A szeletekből roládot formázunk, hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük őket. Az olívaolajat a vajjal egy serpenyőben habzásig hevítjük, beletesszük a roládokat. Itt a serpenyőben sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a tárkonnyal is. Folyamatosan forgatva megsütjük őket. Amikor kellően puhák, kivesszük a roládokat egy tálra. A sütő zsiradékba beleöntjük a húslét, a tejszínben csomómentesre keverjük a lisztet, beleöntjük a serpenyőbe, felforraljuk. A mártásba visszahelyezzük a roládokat, pár perc alatt összepároljuk. Tálalásnál 2 roládot adunk egy adagba, megöntözve a mártással, vajon pirított rozmaringos újburgonyát és ribizlibefőttet adunk mellé.
RÉNSZARVASRAGU
Hozzávalók: 40 dkg fagyasztott szeletelt rénszarvas, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 1 piros húsú kaliforniai paprika, 3 dl creme fraiche vagy tejföl, só, bors, kakukkfű, borókabogyó, 2 evőkanál vaj
Elkészítés: A húst fél órával a főzés előtt kivesszük a fagyasztóból. A vajon egyszerre megpirítjuk a kockákra vágott hagymát, a húst és a felszeletelt gombát. Ha a hús elvesztette nyers színét, felöntjük 1 dl vízzel, és 10 percig főzzük. Majd hozzáadjuk a tejfölt és a csíkokra vágott paprikát, a fűszereket, és még további 5 percig főzzük. Rizzsel vagy burgonyával tálaljuk.
SVÉD HERING-BURGONYA RAKOTTAS
Hozzávalók 4 személyre: 3 nagy burgonya, 2 vastag sárgarépa, 1 szál póré, 1 nagy fej hagyma, 25 dkg heringfilé, 2 evőkanál + 2 evőkanál + 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2 dlt tejföl
Előkészítés: A római tálat 20 percre hideg vízbe áztatjuk. A burgonyát meghámozzuk, és kb. 3 mm vastag szeletekre vágjuk. Hideg vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. A répát és a pórét megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. A hagymát meghámozzuk, szintén karikákra vágjuk. A halat falatnyi darabokra vagdaljuk.
Elkészítés: Felforrósítunk 2 evőkanál vajat, és megpároljuk benne a hagymakarikákat. A római tálat 2 evőkanál vajjal kikenjük. Belerétegezzük a burgonyát, a répát, a pórét, a párolt hagymát és a halat. A legfelső réteg burgonya legyen. A rétegeket nagyon kevés sóval megszórjuk. A zsemlemorzsát a burgonyára szórjuk, és apró darabokban rávagdossuk a maradék vajat. Végül ráöntjük a tejfölt. A római tálat lezárjuk, betesszük a hideg sütőbe. Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat), és kb. 50-55 percig sütjük a halat.
SVÉD HÚSGOLYÓK
Hozzávalók: 40 dkg darált marhahús vagy sertéshús, 3/4 dl zsemlemorzsa, 2 dl tej, 1 kávéskanál bazsalikom, 1 kis fej hagyma, só, bors, olaj a sütéshez, áfonyalekvár a tálaláshoz
Elkészítés: A hagymát nagyon vékony szeletekre vágjuk, megdinszteljük, amíg áttetsző lesz. A zsemlemorzsát beáztatjuk a tejbe kb. 10 percre. A zsemlemorzsába keverjük a fűszereket, hozzáöntjük a hagymát, és elkeverjük a hússal. Golyókat formázunk, forró olajban, kisütjük. Barnaszósszal, burgonyapürével és áfonyalekvárral tálaljuk.
Desszertek:
KARÁCSONYI SVÉD SÜTEMÉNY (PEPPERKAKOR)
Hozzávalók: 55 dkg liszt, 30 dkg margarin, 2 db tojássárgája, 10 dkg porcukor vagy darált barna cukor, 10 dkg méz, 1/2 evőkanál szekfűszeg, 1/2 evőkanál fahéj, 1/2 kiskanál szerecsendió, 1/2 kiskanál gyömbér, 1 kiskanál sütőpor, 4 dkg kakaó
Elkészítés: A lisztet összekeverjük a kakaóporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal. A többi anyagot hozzáadva határozottan összegyúrjuk. A kész masszát pihentetjük min. 3 órát, de legfeljebb 1 napot. Pihentetés után a tésztát kinyújtjuk 2-3 mm vékonyságúra, majd tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben 180-200 fokon 5-6 percig sütjük. Kihűlés után tálalhatjuk.
KLADDKAKA
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 25 dkg cukor, 2 tojás, 4 evőkanál kakaópor (lehetőleg holland), 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A vajat a mikróban felolvasztjuk, majd belekeverjük a lisztet és a 2 tojást. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, végül a kakaóport. A masszát kivajazott tepsibe öntjük, és 175 fokon 15-20 percig sütjük. A lényeg, hogy a belseje még egy picit krémes maradjon.
LUCA MACSKÁJA (ADVENTI KELT TÉSZTA SVÉDORSZÁGBÓL)
Hozzávalók: 5 dkg élesztő, 5 dl tej, 10 dkg cukor, 10 dkg margarin, 1 kg liszt, só, sáfrány, 25 dkg kesella (mascarpone vagy túró) mazsola. A tetejére: tojás
Elkészítés: 5 dekagramm élesztőt 5 deciliter meleg, cukros tejben felfuttatunk. Ehhez még 10 deka cukrot és 10 dekagramm olvasztott margarint keverünk, és sóval, sáfránnyal fűszerezzük. Körülbelül 1 kiló liszthez adjuk, és 25 dkg kesellával elkeverjük. Mivel ez a hozzávaló hazánkban kevés helyen kapható, így negyed kiló mascarponét vagy túrót teszünk helyette a tésztába. Langyos helyen mintegy 3/4 óráig kelesztjük, majd ujjnyi vastag, 15-20 cm-es nudlikat sodrunk belőle, amelyeket nyolcas formában feltekerünk. A két kunkor közepébe egy-egy szem mazsolát nyomunk. A tetejüket tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lángon fél óráig sütjük.
RIBIZLIS-HABOS SÜTEMÉNY
Hozzávalók a tésztához: 5 dkg vaj, 3 db tojássárgája, 2 dl kristálycukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 4 dl liszt, 2 teáskanál sütőpor, 2 evőkanál forralt víz, 1,5 dl tej.
Hozzávalók a töltelékhez: 3 db tojásfehérje, 3 dl kristálycukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 3 dl tisztított ribizli
Elkészítés: A tésztához olvaszd fel a vajat. Verd fel a tojássárgáját és a cukrot, add hozzá a vaníliás cukrot. Keverd bele a lisztet, a sütőport, a tejet és a forró vizet, utoljára a vajat is. Öntsd tepsibe, kend szét, és süsd 12-15 percig 200 fokon. Verd fel a tojásfehérjét, keverd bele a cukrot, a vaníliás cukrot és a ribizlit. Kend szét a süteményen, és emeld meg a sütő melegét 250 fokra. Süsd további 5 percig.
SCOLEBROD (SVÉD BRIÓS)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 8 dkg olvasztott vaj, 4 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 egész tojás, 1 darab tojássárgája, 1 teáskanál őrölt kardamon.
A töltelékhez: 3 evőkanál vaníliás krémpor, 2 dl tej (hideg)
A cukormázhoz: 1 evőkanál citromlé, 3 evőkanál porcukor, kókuszreszelék (a forgatáshoz)
Elkészítés: A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk, annyi különbséggel, hogy a kardamomot kis mozsárban porrá őröljük, így keverjük a lisztbe. Letakarva, meleg helyen, 1 óráig kelesztjük. Átgyúrjuk, ismét letakarjuk, és további fél óráig kelesztjük. A tésztát átgyúrjuk, 12 egyenlő részre osztjuk, és gombócokká formáljuk. A gombócokat kissé kilapítjuk, közepükbe kis krátert mélyesztünk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és krémporból készült krémet tesszük a kráterbe. 200 fokra előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük, ez kb. 10-15 perc. A mázhoz egy tálba szitáljuk a porcukrot és a citromlevet. Ezzel bekenjük a kissé kihűlt sütik oldalát, és meghempergetjük őket kókuszreszelékben.
SEMLA (SVÉD MARCIPÁNOS-TEJSZÍNES TÖLTÖTT BUCI)
Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 2 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 7,5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 teáskanál őrölt kardamon, 1 tojás a kenézhez
A töltelékhez: 20 dkg marcipánmassza, 1 dl tej, 5 dl tejszín, 5 dkg porcukor
Elkészítés: A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a cukrot, a kardamomot, illetve a megolvasztott vajat, a tojást és a lisztet. Összegyúrjuk, és kelni hagyjuk kb. 30 percig. Átgyúrjuk kicsit, 12 bucit formálunk belőle. Hagyjuk még fél óráig kelni, majd tojással megkenjük, és 220 fokos sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve hagyjuk, kihűlni. A töltelékhez a marcipánt feldaraboljuk, és a tejet apránként csurgatjuk hozzá, krémmé összedolgozzuk. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. A kihűlt zsemlék tetejét levágjuk. A belsejükből egy kis tésztát kikanalazzunk és hozzáadjuk a marcipánmasszához. A masszát visszatöltjük a zsemlékbe. A habot a marcipános töltelékhez halmozzuk, majd rátesszük a tetejüket.
|